40% van de bevolking heeft perfecte ogen.

De andere 60% heeft dus problemen met hun ogen, of hun zicht. Het kan daarbij gaan om problemen als bijziendheid, verziendheid, cilindervervorming, ouderdomsverziendheid, CVS (computer vision syndrome) enzovoorts. Dit noemen wij optische oogafwijkingen.

Optische oogafwijkingen zijn geen ziekte, ze zijn het gevolg van het feit dat de vorm van het oog afwijkt van de normale vorm: te lang, te kort, vervormd. Deze problemen kunnen in veel gevallen eenvoudig worden verholpen. Op deze pagina leggen wij in het kort uit wat de afwijkingen inhouden.

Ik ben fijn geholpen door Barend van den Broek. Lekker aan huis, geen gedoe.

Meneer Klaassen, Leiden

Ouderdomsverziendheid

Heeft u vaak een leesbril nodig bij het lezen? Dit treedt op vanaf ongeveer uw 40ste levensjaar. Als je jonger bent, is de lens van het oog zachter en flexibeler, waardoor de kleine spieren in het oog gemakkelijker de lens kunnen vervormen om het beeld te focussen op dichtbij en verafgelegen objecten.

Wanneer u hiervoor al brildragend was is deze veroudering het makkelijkst op te lossen met een multifocale of bifocale bril. Dit zijn brillen waarin de al bestaande correctie wordt aangevuld met een correctie voor dichtbij.

Ver-ziend

Deze persoon kan dichtbij slecht zien. Het oog is vaak, met veel inspanning, in staat deze afwijking zelf te corrigeren hierdoor ontstaan klachten zoals hoofdpijn, vermoeide ogen bij lezen of beeldschermgebruik. Verziendheid wordt gecorrigeerd met een “plus” glas.

Bij-ziend

Bijzienden kunnen beter zien dichtbij, maar moeten een bril of contactlenzen dragen om ver weg scherp te kunnen zien. Uw oog moet worden gecorrigeerd door een “min” of negatief glas (of contactlens) voor uw ogen te plaatsen.

Computer Vision Syndrome

Branderige ogen, wazig zicht, hoofdpijn na een dag werken achter de PC? Herkend deze symptomen? Dan kamp je misschien met het Computer Vision Syndrome.

Volgens onderzoek zou 55% van de mensen die langer dan twee à drie uur aan een stuk met een PC werken symptomen van CVS of Computer Vision Syndrome vertonen. Geïrriteerde branderige ogen, rode ogen, een wazig zicht, concentratieproblemen, algemene vermoeidheid enz… het zijn allemaal kenmerken van CVS.

CVS gaat vanzelf weer over wanneer u de PC een paar dagen uit laat. Maar beter is het dit probleem te voorkomen. Middels speciaal hiervoor ontwikkelde brillenglazen kunt u ontspannen werken achter uw PC en voorkomt de symptomen van CVS.

Enkele merken uit ons assortiment